Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Boomklever

Boomklever beschrijvingen

Zie volgende links hieronder:

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

Geluid Boomklever

SONY DSC

Boomklever geniet van vetblok met insecten

 

Additionele lokale informatie.

De Boomklever komt voor in tuinen en in buitengebieden met name: Vlierdense bossen, De Berken, de Halte en Soemeersingel. Aldaar zijn veel bomen met basten (en water) waar de boomklever zijn insecten vindt. Aantallen geschat tot 40 in de deelgebieden.

 

Hoe krijg je een boomklever in je tuin ?

Nestkast afmetingen zijn : hoogte x lengte x breedte 22 x 14 x 10 cm; spleet van 3 x 12 mm, 8 cm boven de bodem. Er bestaan ook speciale boomkleverkasten, deze zijn van houtbeton en hebben een verlengde ’tunnel’ als invliegopening (rond 34). Deze kasten zijn minder geschikt voor de koolmees, doordat deze moeite heeft de kast binnen te komen. Boomklevers hebben daar geen moeite mee.

Boomkleverkast (34cm) Type 3SV

Hij eet insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen. Harde noten zet hij tussen het boomschors vast en hamert ze dan van bovenaf stuk. Grotere insecten worden met de snavel in stukjes geknipt. In de winter bezoekt hij tuinen waar pinda’s worden aangeboden. Een stuk boomstam met enkele gaten waarin vet met zaden, of pindakaas, wordt gesmeerd, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op boomklevers.

Een oude boom (met veel boomschors bijv. esdoorn) in de tuin (liefst met spechtengaten) en een nestkast in een omgeving met veel bomen kunnen zeker een boomklever aantrekken.

Algemeen nestkasten.

Ophangplaats: een nieuwe kast kunt u het beste bevestigen in de vroege herfst. Doet u het later, dan moet het in ieder geval vóór maart. Hang een kast buiten het bereik van rovers als katten. Zorg voor een vrije aan- en uitvliegroute. Hang de kast niet op een plek waar de hele dag de zon op staat. De vliegopening mag niet op het regenrijke zuidwesten gericht zijn, maar liever op het noorden of oosten. In een bosje maakt de richting van de opening niet uit. Onderhoud Maak de kasten vlak na het uitvliegen van de jongen met een borstel schoon (al dan niet met 5% dettol), en het liefst in maart vóór het nieuwe broedseizoen nog een keer. Schoonmaken vermindert de kans op parasieten.

 

Boomklever3

Boomklever in het buitengebied De Molenhof