Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

De Brink

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert

Wandeling bij den Brink in Liessel

 

Deelnemers: Johan, Mikkie, Henriëtte, Piet.

Zo weer lekker op pad samen. Fris, wat sneeuw, echt winterke dus. Ik heb m’n pyama aangehouden en loop er dus warmpjes bij. We parkeren de auto op de P-plaats Snoertsebaan-Berktsedijk.

Daar gaat ie dan…..

We lopen de route langs de oeverzwaluwwand, helemaal naar achteren, dan langs de sloot richting Donkweg, daar linksaf en voor de fabriekspoort weer naar rechts, doorlopen naar de Regenweg, die weg is door de afgraving en dan weer terug en nog een stukje langs het water.

 

Brink

Landschap: Hoe typeer je die 30 hectare hier?

Water, grote zandbergen, bergen kalkzandsteen, akkers, zandpaadjes, kleine huisjes.. Kleinschalig en grootschalig vloeien in elkaar over. De sneeuw maakt alles, samen met het prettige gezelschap, tot een zondags cadeautje.

We zien heel wat vogels onderweg:

Honderden grauwe ganzen, enkele nijlganzen, tientallen wilde eenden, enkele futen, 2 aalscholver een blauwe reiger (van de kou) en een tiental kokmeeuwen. Ook passeren we een zandwand, waar oeverzwaluwen graag nesten in graven. Nu is het daar stil. Ook het grote aantal holenduiven op de berg steenbrokken valt op. Sierlijk verplaatsen ze zich met hun metaalglanzende nekkies. Schichtig, maar niet weg te branden daar. Keigoed toch?!

Plotsklaps ziet Henriëtte een buizerd op het wandelpad. Die vliegt weg met een prooi in de klauw. Later zien we nog een koppel, prachtig zwevend samen boven de akker en al gauw achtervolgd door…… kraaien natuurlijk. Het winterkoninkje is er, koolmeesjes, staartmeesjes en we horen wat sijsjes. Ook klinkt de lach van de groene specht, geen toeval met Carnaval natuurlijk.

Meerkoeten horen er ook bij op deze plas. Wat een uitzicht op sommige plekken.

We zien nesten van duiven en ook van een ekster. Gin eikes, het is nog gin Paose!

Den Brink is ook een plek rijk aan IVN- en vogelwerkgroepverleden:

De oeverzwaluwwand, de kijkwand, de paddenpoel. Ooit enthousiast gemaakt, nu oogt het onbeheerd. Johan vertelt met trots hoe de kijkwand tot stand kwam. Dat geeft een positiever  beeld, zeker!

Ik hoop dat we zulke zaken blijven doen samen, bijv. bij het 100e lid van de VWG. Op de terugweg raken we nog aan de praat met een fanatieke visser. Hij vertelt ons over 60 visplatvorms, dieptes tot 30 meter, en zijn ritme van gaan vissen. De maden krioelen en een katapult om ze weg te schieten ligt klaar. Ook een la vol ruikflesjes, van vanille, chocola, caramel, tot pierenreuk en muggenreuk. Maïs, noten, deegbolletjes, boelies, bonen. Het is een hobby met veel kennis, net zoals vogelen dus.

We lopen terug naar de auto, stappen in en genieten onderweg nog van de vele ganzen.

Die ene spreeuw bij Berry Baok in schril contrast daarmee. Die vond ik vreemd (nurd?)

De koffie bij Johan en Mikkie thuis warmt ons weer op en dè moet ook, want…..den optocht van de Peelstrekels, vol rare vogels, is mijn volgende observatie-uitje. Wel een beetje vreemd? Inderdaad.

Het is een goed voorstel om elke zondag na een vergadering samen te gaan. Ga toch mee man! Piet.

aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.