Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Ringmus

Beschrijving ringmus

Zie volgende links voor beschrijvingen:

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

 

Geluid van de Ringmus

SONY DSC

Ringmus, foto tuin van Vivara Vierlingsbeek

Lokale wetenswaardigheden

Tot 7600 waarnemingen in het gebied in de oktobermaand. Concentraties bij Berkendonk Helmond, De Witte Bergen Heusden en Klein Bruggen Deurne. In de zomer leeft de ringmus voornamelijk in boomrijk cultuurlandschap, maar in het najaar verzamelen de vogels zich in groepjes en worden ze vaker gezien in dorpen en steden.

Waarnemingen-regio-Deurne van de ringmus.

 

Ringmus1

Ringmus, foto Stippelberg in nestkastje van de IVN

 

Tips voor in je tuin

Creëer een rommelige tuin, hang nestkasten op en zorg voor voldoende voedsel in de vorm van (on)kruiden en door bij te voeren met zaden en zonnepitten. Ook eten zij insecten. In de winter een vetblok met insecten is erg gewild.

Vooral bewoners van het buitengebied of stadsrandgebieden kunnen veel betekenen voor de ringmus. Een dichte heg met inheemse struiksoorten als meidoorn, sleedoorn, spaanse aak en liguster biedt beschutting.

Ringmussen maken gebruik van nestkasten. Een goede maat voor een ringmussenkast is 12x12x28 centimeter en een invliegopening van 40 mm. Zie ook foto hierboven.