Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Kaweise loop

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert

Kaweise Loop

 Achtergrond: Deurne Wiki

De Kaweise Loop of Kaweische Loop, vroeger ook wel Milheezer Loop genoemd, is een genormaliseerde zijbeek van de Bakelse Aa. Ze is genoemd naar de buurtschap Kaweide die zich ten zuiden van Milheeze bevindt.

Vroeger ontsprong de beek bij en noordelijk van Eessens put, gelegen op de Peelrandbreuk op de grens met Bakel-Milheeze. Later werd de beek verlengd om ontginningswater uit de Peel te kunnen afvoeren.

De beek begint thans met de ontwatering van Vliegbasis de Peel, westelijk van over het Defensiekanaal in Limburg. Vandaar loopt ze in westelijke richting, langs natuurgebied De Bult (een peelrestant) en door ontgonnen voornamelijk als grootschalige landbouwgebieden zijn ingericht. Zuidelijk van Milheeze in een gebied met oude hoge akkers voegt zich de Biesheuvelse Loop bij de beek, en ten zuiden van Bakel voegt de Vlier, een uitDeurne komende beek, zich bij de Kaweise Loop. Enkele honderden meters verder vloeit de Kaweise Loop dan samen met de Oude Aa, om alsBakelse Aa in de richting van de Aa te stromen. De Kaweise Loop vormt de grens tussen de gemeenten Gemert-Bakel en Deurne.

Bakel-De-Kaweische-Loop-van-Walsbergweg-aankomend-bij-passage-Bakelseweg-vormt-de-grensbeek-met-Deurne.

 

WANDELING LANGS DE KAWEISE LOOP

Deelnemers: Mikkie en Johan, Henriëtte, Corry, Tonny, Marie-José, Martien, Herman, Piet.

Op Eerste Pinksterdag was er weer een wandeling voor VWG De Kulert. Deze keer togen we naar Bakel. We fietsten vanaf De Ossenbeemd via Bruggen naar De Molenhof.

Kaweise loop

Daar parkeerden we de fietsen, recht tegenover het vroegere woonhuis van Jo Wasser. Meteen schiet een haas voor ons weg, haastige spoed dus. De Kaweise Loop met zijn vistrappen is prachtig. Op de oevers groeien o.a. maskerbloem (mimulus), egelskop, liesgras en lisdodde. Echte waterkers en blaartrekkende boterbloem vallen ook op. Het is daar een echt plantenparadijs.

We zien daar blauwtjes vliegen en ook de Jakobsvlinder en de kleine vos.

Maar tja, we kwamen voor vogels………

In de verte zien we een vlucht spreeuwen en een torenvalk. We zien die torenvalk bidden en vervolgens naar beneden duiken op een muis. We horen meerkoeten, zien kokmeeuwen (ook een juveniel) en in de oever klinkt een karekiet. Dan wordt onze aandacht getrokken door een vogel met vele geluidjes. Het is……een spotvogel! Dankzij de telescoopkijkers is die prima te bewonderen. Was Boena van Noorden er nou maar bij…….. Verderop zien we een grote groep kieviten vliegen. Ik hoor vertellen dat er hier 13 nesten dicht bij elkaar zaten. De boer is tot mei niet het veld op geweest voor bewerken. Knap zeg!

Plots schiet een ree weg aan de overkant. We zien hem of haar duidelijk wegspringen richting hoog gewas om te schuilen. Mooi! Overal bloeit de maskerbloem. Je ziet ook overal zaaddozen van de echte koekoeksbloem. Bij dit plantje horen de spuugbeestjes van de schuimcicade. Het gras is veelal witbol, volop in bloei nu. Martien vindt nog de gele veldlathyrus.

De zon schijnt lekker en mijn appeltje smaakt best. Toch besluit ik om eerder naar huis te gaan. De anderen houden het langer vol. Bij De Molenhof zie ik in de wei nog een kat een muisje vangen. Ook geniet ik van de stroken met knalgeel koolzaad, in volle bloei nu. Op de Bruggenseweg wandel ik nog efkes bij Harrie en Ria door de bloementuin. Bij Gerard en Drea bewonder ik nog efkes de wyandotjes. De volgende dag ben ik op bezoek in Liessel op het Moorveld. Wat hoor ik daar in de struiken? Jawel…. een spotvogel. Gastvrouw Nelly bevestigt dit. Zo die ken ik dus ook weer. Het loont om mee te gaan wandelen, zo vogel je wat uit! Piet.

aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.