Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

De Kievit

Kievit beschrijvingen

Kievit Vogelvisie

Kievit soortenbank

kievitman in weide; Lapwing in meadow territory

kievitman in weide.

Additionele wetenswaardigheden, foto’s en lokale biotoop

Nesten.

De Kievit maakt zijn nest op akkers met geen of lage begroeiing, of weides met laag gras. Zij maken gebruik van de materialen die op de akker liggen. Dus mais strootjes op een mais akker.  Er wordt een klein kuiltje gemaakt, waarna het nest materiaal wordt aangebracht. Het nest wordt alleen gemaakt op akker delen die niet onder water staan of komen te staan. Dus meestal op de top van de vorens.
Voorbeelden van nesten.

eieren

Nest op mais akker

 

 

 

EierenDSC03008

Nest op schorseneren akker

KievitNestGras

Kievit nest op grasland

 

Lokale biotoop

Kievits vindt je vrij algemeen in de buitengebieden rond Deurne in de periode maart-juli. Meest zijn ze aanwezig op akkers die in het jaar ervoor mais hadden. Per akker vindt je hier tot 6 paren. Hier vindt je ze meestal vanaf 50 meter van een weg, dus meer naar het midden en achterkant van de akker. Nabij bomen vindt je ze ook niet. ook daar minimaal 50 meter afstand ervan.

Op andere akkers waar een lage begroeiing is vindt je ze ook bijvoorbeeld. schorseneren. Vermoedelijk is de lage begroeiing en aanwezigheid van nest materiaal de sleutel om ze te vinden.  Ook op graslanden met laag gras worden de Kievits gevonden.

Hoe rustiger of afgelegen het gebied ligt des te meer paren vindt je er.