Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Groenling

Groenling beschrijvingen

Zie bijgesloten links.

Vogelbescherming

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

Geluid groenling

SONY DSC

Additionele lokale informatie

Komt verspreid over het hele gebied voor. Concentraties Asten dorp, Deurne de rond de Brink en de Halte. tot 1000 exemplaren over het gehele gebied.  Komt voor in agrarische gebieden met name aan de rand in heggen en in tuinen

GroenlingDSC05676

Tips voor in de tuin

Hij leeft het liefst in de omgeving van stekelige planten en dichte struiken. Je kunt hem bijvoorbeeld in een conifeer aantreffen.Staat er in je omgeving ergens een hondsroos? Zoek in de nazomer dan eens zo’n struik op, en geheid dat u op de rozenbottels een stel groenlingen aan zult treffen.De groenling is volop te zien op en rond voedertafels waar ze zich tegoed doen aan zonnebloempitten en andere zaden. Ook voedersilo’s met zwarte zonnebloemzaden worden maar al te graag bezocht, zoals op de foto hierboven (tuin Deurne centrum).

Hij maakt een los nest in bomen en struiken en in een bebouwde omgeving ook vaak in klimplanten tegen een huismuur.

Het nest wordt gebouwd in een conifeer of in dicht struikgewas, waarbij de groenling eerst een onderlaag van gras en takjes maakt, voordat daarop het echte nest gebouwd wordt.
Bijgaand plaatje laat een commercieel verkrijgbare nest (kapel) zien. Hierin kan de goudvink dus inderdaad eerst gras en takjes kwijt. Afmetingen: 31 cm breed, 22 cm diep en 29,5 cm hoog (ook voor goudvink).