Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Pimpelmees

Beschrijving van de Pimpelmees

Zie volgende links voor informatie over de pimpelmees:

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

 

Geluid van de pimpelmees

SONY DSC

Pimpelmees bij vetblok met zaad, foto centrum Deurne

Lokale wetenswaardigheden.

De pimpelmees komt algemeen voor in het gehele gebied, maar in het bijzonder in bossen en veengebieden met bomen. Concentraties zijn de Bikkels in Vlierden, De Berken en bosgebied langs de Groote Peel. Tot 1700 exemplaren waargenomen in de maand oktober. De doortrek vindt tussen half september en half november plaats, met de piek meestal half oktober. De trek is in sommige najaren aanzienlijk, met op stuwingspunten honderden trekkers per dag.

Waarnemingen-regio-Deurne van de pimpelmees.

SONY DSC

Pimpelmees op de uitkijk, foto Stippelberg

Tips voor in je tuin.

Tijdens de wintermaanden zijn pimpelmezen dankbare bezoekers van vooral pinda-netjes en mezenbollen (vetbollen). Waar andere vogels zich vaak in allerlei bochten moeten wringen om zich te voorzien van het voer, schitteren pimpelmezen in behendigheid.

Nestkasten: Een mezen-nestkast van ongeveer 12x12x28 centimeter en een invliegopening van ongeveer 28mm voldoet uitstekend voor de pimpelmees. Deze zijn zelf te maken of bij diverse winkels te koop.

Pimpelmezen gedijen bij zacht weer en een goede zaadoogst van berken, haagbeuken, Spaanse aak maar ook riet. Aanwezigheid van deze planten helpt om ze in de tuin aan te trekken.