Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Maasheggen

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert

VOGELWANDELING NAAR DE MAASHEGGEN DOOR VWG DE KULERT

Datum: 12 mei 2013                       Tijd: 07.00-12.00uur.

Deelnemers: Mikkie en Johan, Tonnie alias Antoinet, Henriëtte

Gebied: De Maasheggen bij Oeffelt. Zie informatie Maasheggen

Eindelijk weer eens samen weg. Heerlijk, zo met z’n achten. Geen versje voor Moederdag, geen uitslaapmoment (hè Noud), maar vogelen samen. In 2 volle auto’s gingen we op weg. Koffie, broodjes, snuupke, laarzen, kijker en gelukkig ook een telescoop! Onderweg zagen we al een haas en een vos. Ook een witte kwikstaart wuifde ons uit mi zun startje…..

Bij Oeffelt werden de auto’s geparkeerd.

Meteen werden we verrast door een prachtige ooievaar. Alle moederharten begonnen sneller te kloppen. Twidde leg…nou zeg! Nijlganzen zagen we meerdere malen in koppeltjes en ook wilde eenden. Grauwe ganzen met veel jongen, zelfs een geadopteerde kleine liep ertussen. Krakeenden waren ook prachtig te bewonderen.

Bert verwende ons met zijn telescoopspotjes…..

Een prachtige koekoek, een kleine plevier, een haas, een ree. Heel goed voor het groepsgevoel als je iets samen moet delen. Dat lukte goed. (ok mi koffie) Ook genoten we met volle teugen van de karekiet in het riet, steeds in beweging. We hoorden prachtige zang in de heg vlakbij van….??? Peter was er niet bij helaas. Dit vogeltje werd benoemd tot het ADHDvuggelke, echt een druktemaker.

Om 11.00 uur hoorden we de nachtegaal, langs een drukke weg in brandnetels en struiken.

Het vogelfluitje van Mikkie, ijzer op hout, deed het ook prima. Verder zagen of hoorden we nog de volgende soorten: Tjiftjaf, grasmus,boompieper, fuut, spreeuw, kokmeeuw, kievit, gele kwikstaart, grutto, vink, buizerd, torenvalk, kraai, ekster, gaai, gierzwaluw, huiszwaluw, boerenzwaluw, zaagbek, aalscholver, pimpelmees, blauwe reiger, knobbelzwaan, meerkoet, houtduif, koolmees.

Het landschap was prachtig:

De frisgroene heggen van meidoorn, vlier, kardinaalsmuts, rozen, spaanse aak, kornoelje.

 

oeffelt

De oudere bomen, zoals eik en es. Echte knoepers mi prachtige kronen. (Die zijn in nou). De prachtige uitzichten over heg-omrande weilanden en waterpartijen. De kronkelende paadjes, bestrooid met kiezel op de rivierklei. De zon die zo vrolijk  spiegelt op het water. De meidoorn, net in bloei of volop in knop, was echt super! Koeien, paarden, konijnen op de wei.

Noud maakte nog enkele mooie foto’s die in dit verhaal zijn opgenomen.

De Maasheggen is voor herhaling vatbaar, de volgende keer met Peter en anderen erbij!

Tevreden reden we weer naar Deurne als fijne club: VWG De Kulert Yeahhhhhhh!!!

aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.