Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Bronlaak Elsendorp

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert

Wandeling Bronlaak Oploo

Datum : dinsdag 2 juli tijd: 19.00 uur- 21.30 uur.

Deelnemers : Johan, Mikkie, Annie, Bert, Piet,  Henriëtte

Gebied : Landgoed de grote Slink-Bunthorst tussen Elsendorp en Oploo . Informatie: Bronlaak

Landgoed de grote Slink-Bunthorst ligt tussen Elsendorp en Oploo. Vanaf Elsendorp volgen we de Gemertse weg richting Oploo. Bij stichting “Bronlaak” slaan we af en parkeren de auto’s op het parkeerterrein van de stichting. We volgen de route die staat aangegeven.

Dit is een gebied met weide, bos, heide en vennen. Wij volgen een route langs de wei naar de vennen. Normaal moeten daar de meeste vogels te vinden zijn. Hieronder een indruk van het terrein.

Aan de rand van de weide zien we de eerste watervogel een Nijlgans, die op z’n gemak de omgeving aan het aanschouwen is op een paaltje. Mogelijk is dit vlakbij het nest daar deze vogels in bomen broeden.

Nou ja op z’n gemak zo te zien bewaakt hij het nest. We lopen verder richtinig de wei. Nu moeten we een obstakel nemen, De toegang van de wei is een draaipoortje, en jawel direct daarachter staan nogal wat koeien die het pad versperren, naar jawel het volgende draaipoortje, om bij de vennen te komen. We peppen elkaar op wie, gaat als eerste ?  Het wordt Bert, maar ja die is gewapend met een flink statief, en  hier hebben de koeien ontzag voor en ze openen de gelederen. Met spanning in het lijf komen we de wei over. Daarna hebben we weer aandacht voor de omgeving. Het zit hier vol met jonge kikkertjes. Hier is er een te zien op de (immense) hand van Annie. Zo te zien voelt het menneke zich daar behoorlijk thuis.

Bij het ven aangekomen zien we een familie nijlgans. Zo te zien pa, ma met een octet. Zij genieten van de mooie avond. Het water is spiegelglad. Als je de foto omdraait zie je bijna hetzelfde beeld van de weerspiegeling.

Tja verder op horen we een geluid van spreeuwen. Bert spot met zijn kijker in de richting waar het geluid vandaan komt. We zien een gat in een boomstam waar nogal wat uitwerpselen onderaan zitten. Dit lijkt mogelijk het nest waar de spreeuwen in zitten. Deze vogels broeden veelal in gaten van bomen. Het lijkt wel of ze een afspraak hebben met de spechten hierover over de bouw ? of wachten ze dat de spechten uitgebroed zijn, waarna ze het kamertje over nemen. De spechten (bonte) horen we wel maar ontwaren deze niet.   Verderop stopt het pad plotseling met de mededeling ….. er is geen stier te zien of toch wel daar verderop tussen al de dames ?? We besluiten maar om te draaien, want het wordt al schemerig. Toch zien we nog hoog in de  berkenbomen een pimpelmeestje.

Bronlaak is huist overigens een woon-werkgemeenschap  voor mensen met een verstandelijke beperking. Er wordt zorg- en dienstverlening geboden wordt vanuit een antroposofische inspiratie. Op het terrein van Bronlaak worden in de winkel De Waterman eigen geteelde en gemaakte producten verkocht. Zoals groenten, kruiden, kaas, yoghurt en kwark. Maar ook geweven theedoeken, zijden shawls, kaarsen, kaarten, potten en vazen en andere cadeauartikelen.Men heeft er woonhuizen waar ieder een eigen kamer heeft en deelt met zijn huisgenoten de gemeenschappelijke ruimtes, zoals huiskamer, keuken, douche en toilet.  De werkgebieden/dagbestedingsplekken hebben een ambachtelijk karakter. Zo zijn er een pottenbakkerij, kaarsenmakerij, weverij en een houtwerkplaats/klussengroep. Buiten werken kan ook, op de boerderij, in de tuinderij, in het bos of in de siertuin bij de kwekerij.

Net voor dat we het terrein verlaten worden we gegroet door een opgewonde bewoner die blijkbaar verheugd is om een groepje avonturiers tegen te komen.

Ondanks het feit dat we maar 3 soorten vogels hebben gezien gaan we toch een voldaan gevoel naar huis. Het was weer gezellig en leerzaam .

aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.