Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Koolmees

Beschrijving van de koolmees

Zie de informatielinks hieronder

Vogelvisie

Soortenbank

Avibase

Vogelbescherming

Geluid van de Koolmees

SONY DSC

Deze koolmees smult va het zaadblok. Foto Deurne centrum

Lokale wetenswaardigheden

Komt algemeen in de regio voor. Concentratie in loof- en naaldbissen en half open gebieden , grootse concentraties in  Vlierdense bossen, de Berken en gebieden in en grenzend aan de Groote Peel. Tot 1300 exemplaren in een maand waargenomen, met name in de herfst, is wel gehele jaar ruim aanwezig.

zie lokale waarnemingen-regio-Deurne. 

KoolmeesJongeDSC01043aWeb

Jonge koolmees . Je zal maar tussen je voer kunnen zitten.

Tips voor in je tuin.

Zoals op de foto’s te zien zijn ze dol op zaadblokken/vetbollen met zaad. Heb je een pot met pindakaas opgehangen dan heb je gegarandeerd bezoek. Het is leuk om te zien dat ze helemaal in de pot kruipen totdat er uiteindelijk niets meer te zien is en het potje brandschoon leeg is. Indien er jonkies bij zijn wachten deze geduldig af, totdat de ouders met de pindakaas in hun bek hun voeren.  De mezen pikken meestal snel wat zaad (ook zonnebloempitten), en vliegen dan rap naar een plaats waar deze wordt opgepeuzeld.

Vrijwel iedere tuin is geschikt voor een paartje koolmezen, het enige dat ze vragen zijn een paar bomen en wat struiken. Vaak scharrelen ze onder de struiken naar zaadjes met andere mezen (pimpelmees).

Nestkasten: Een nestkastje met een binnenmaat van ongeveer 12x12x25 centimeter en een invliegopening van zo’n 32-35mm.
Je kan deze zelf maken (zie kastje) of terecht bij de vele winkels die deze hebben. Op de jaarlijkse groenmarkt (september) in Deurne kan je deze zelf in elkaar timmeren en meenemen. Ophanghoogte: 2-3 meter.Twee koolmeeskasten minimaal 10 meter uit elkaar hangen.

Mezenkast

 

Waar kun je het nestkastje het beste ophangen? (info Vogelbescherming)

  • Op een rustige plek, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit.
  • Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden.
  • Beschut tegen de wind. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten.
  • Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Geen takken direct voor de opening.
  • Uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten uit de buurt houden.
  • Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels van verschillende soorten, zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen.
  • Koloniebroeders wonen wel weer graag in groepen: de nesten voor mussen en zwaluwen kunnen daarom wel naast elkaar hangen.
  • Hang de nestkast stevig op, zodat het niet kan gaan slingeren of vallen.