Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Lezing (roof)vogeltrek in Europa, door Jan Peeters. 2 april 20.00 uur Ossenbeemd

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert


Elk najaar vliegen miljoenen trekvogels van hun broedgebieden naar hun winterverblijven. Gigantische aantallen die op tactische plaatsen worden opgewacht door vogelaars die nauwkeurig de soorten en aantallen in kaart brengen. Het zogenaamde trektellen begint steeds populairder te worden en alleen al in Nederland is het afgelopen jaar op ruim 200 plaatsen een of meerdere dagen geteld. Europees spreken we over honderden trektelposten.

De bekendste Nederlandse posten vinden we o.a. in Arcen (post de Hamert), Lopik ( de Horde), Losser (Oelemars), den Haag ( de Vulkaan), Koningsbosch (Aan de Majoor) en Breskens. In de directe omgeving zijn Strabrechtse Heide, Mariapeel en Groote Peel bekende punten.

De collega’s van Vogelwerkgroep ’t Hokske Horst-Sevenum bemannen regelmatig vanaf augustus tot in november de post in de Mariapeel en onze spreker van de avond Jan Peeters is lid van deze Vogelwerkgroep en is actief op deze post.

Het tellen blijft niet beperkt tot Nederland want ’t Hokske is in september 2011 met 15 man/vrouw naar Falsterbo Zweden getogen om daar de trekvogels de oversteek te zien maken van Scandinavie naar het Europese vasteland in Denemarken. Wat te denken van 16.685 Buizerd die op 8 oktober 2017 over Falsterbo vlogen of de 485.000 Vinken van 5 oktober 2017.

In 2014 en 2016 waren enkele leden ook aanwezig in Bourgas, Bulgarije. Dagrecords van 19.418 Schreeuwarenden op 24 september 2014 en 2247 Zwarte Ooievaars op 21 september 2015 is een indicatie over de omvang van de trek zuidwaarts. 20 tot 25 soorten roofvogels en gieren op één dag is geen uitzondering.

Ook dit jaar gaat onze spreker van 16 tot en met 27 september met echtgenote en een 2-tal collega’s richting Zwarte Zee om te gaan genieten van dit schouwspel bij Bourgas van onze gevleugelde vrienden.

Hij gaat ons dan ook deelgenoot maken van zijn ervaringen op dinsdag 2 april. In de Ossenbeemd Haageind 31 Deurne.

Voor leden van de VWG en vrijwilligers van de Ossenbeemd is het gratis. Voor overige bezoekers € 2,50 inclusief koffie/thee in de pauze.

Slangenarend
Juveniel wespendief


aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.