Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Lezing “De Buizerd” door Gerard Compiet 9 Januari 20.00u Ossenbeemd

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert

Gerard Compiet

De buizerd is onze talrijkste en misschien ook onze bekendste roofvogel. Vaak wordt hij hoog in de lucht waargenomen. Rondjes zwevend en daarbij al of niet miauwend. Dan weer zittend in een boom aan de bosrand of op een paal in het weiland. In dit laatste geval ogenschijnlijk een beetje suffig rondkijkend. Schijn bedriegt echter. De vogel zit dan meestal op de uitkijk en via deze zit-en-wacht strategie probeert hij vroeg of laat zijn slag te slaan en een argeloze prooi te overrompelen.
De buizerd is een roofvogel die alleen al door zijn afmetingen tot de verbeelding spreekt. Veel verder dan het geijkte ‘roofvogel op een paal’ komen veel mensen meestal niet, terwijl men graag meer over de vogel aan de weet zou willen komen.
Welnu aan die vaak geuite wens willen vogelwerkgroep ‘De Kulert’ en het Natuur en Milieu Educatief Centrum ‘De Ossenbeemd’ in Deurne graag voldoen door het organiseren van een lezing die helemaal in het teken van de buizerd staat. Op deze avond zal Gerard Compiet het o.m. hebben over

-de veldkenmerken en het zintuiggebruik
-het buizerdbiotoop
-de jachtstrategieën en de prooikeuze
-de broedbiologie
-de buizerd tijdens de trek
-de relatie met andere organismen
-de verhouding buizerd/mens vroeger en nu.

Deze lezing verschaft u een duidelijk beeld van het wel en wee van de buizerd. U zult daarna tijdens uw wandelingen met meer plezier en kennis van zaken naar de buizerd kijken.

Gerard Compiet is afkomstig uit Someren-Asten. Hij is een veelzijdig natuurfotograaf die o.a. vogels, paddestoelen en insecten fotografeert.

Genoemde ‘buizerdavond’ wordt gehouden op dinsdag 9 januari a.s. vanaf 20.00 uur in het Natuur en Milieu Educatief Centrum ‘De Ossenbeemd’, Haageind 31 in Deurne.

Kosten € 2,50 inclusief koffie of thee voor de gasten.
De vrienden en de leden van de VWG de entree en de koffie/thee gratis. 

Over de Buizerd:

foto: Aad van der Pol

Kenmerken
De kleur van het verenkleed is variabel maar voornamelijk bruin en wit
De bovenzijde is donkerder dan de onderzijde
Op de staart bevinden zich donkere dwarsbanden
De snavel is zwart met een gele waslaag over de snavelbasis

Omschrijving
De buizerd heeft een zeer variabel gekleurd verenkleed, dat meestal bruin is met kleine, witte vlekken. Er zijn echter ook vogels met een verenkleed dat vrijwel geheel wit is. In de vlucht is de buizerd te herkennen aan de brede, hoekige vleugels, de korte hals en de gespreide, korte staart. In de vlucht laat de buizerd regelmatig een luide miauwende roep horen.

De buizerd is de meest voorkomende roofvogel van Nederland. Op warme dagen is de buizerd vaak hoog in de lucht te zien, waar de vogel in cirkels op de opstijgende warme lucht zweeft. Als het weer hiervoor niet geschikt is, dan jaagt de vogel zittend vanaf een hoge uitkijkpost. Het voedsel bestaat voornamelijk uit muizen, konijnen en andere kleine dieren. Buizerds worden vaak gezien in de buurt van autowegen, waar de vogels speuren naar dieren die het slachtoffer zijn geworden van het verkeer.

 

 

aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.