Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Ophang instructies gierzwaluwkast

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert

SLAPEN IN DE LUCHT

De gierzwaluw is een trekvogel die in Nederland broedt. Rond eind april komen gierzwaluwen in
Nederland aan en begin augustus trekken de dieren al weer naar het zuiden. De gierzwaluw brengt
vrijwel zijn gehele leven door in de lucht! Zelfs slapen doet deze soort zwevend hoog in de lucht. Alleen
voor het krijgen van de jongen komt de soort op de grond.
Niet echt op de grond, want de gierzwaluw maakt zijn nest liever hoog in een gebouw. Een nestkast voor
de gierzwaluw moet dus hoog hangen en daarnaast moet er nog op enkele dingen worden gelet om
ervoor te zorgen dat ze ook echt komen nestelen.

OPHANGLOCATIE

  • Hang de nestkast bij voorkeur op aan de schaduwrijke noord- of oostgevel. Dat is de zijde van de
    woning waar de zon nauwelijks komt. Als de kast namelijk in de volle zon hangt wordt het binnen te
    warm voor de jongen.
  • Hang de nestkast zo hoog mogelijk op, het liefst onder de dakrand, maar minimaal op 3 meter hoogte.
  • Zorg ervoor dat er op een afstand van tenminste 3 meter niets voor de kast hangt, bijvoorbeeld takken van een boom of kabels. Gierzwaluwen moeten namelijk gemakkelijk naar binnen en naar buiten kunnen vliegen.
  • Kies een locatie waar de kast jarenlang kan blijven hangen, aangezien gierzwaluwen ieder jaar weer terugkeren naar dezelfde nestlocatie.
  • Het is mooi om meerdere kasten bij elkaar te hangen aan je huis of samen met de buren, bijvoorbeeld. Gierzwaluwen broeden namelijk graag bij elkaar in de buurt.

PLAATSING

Hang de nestkasten voor de gierzwaluw bij voorkeur direct onder een dakoversteek of goot. Vrij aan de gevel kan ook. Meerdere nestkasten bij elkaar is beter omdat de gierzwaluw een koloniebroeder is.  Er hoeft geen nestmateriaal toegevoegd te worden. Het ophangen van de nestkast gebeurt door middel van een zogenaamde  ‘z’ haak. Deze wordt tegen de gevel geschroefd. De kast kan dan aan de haak worden gehangen (via het vierkante gat aan de achterkant van de kast). Bout is 40mm M6 met 10 kop.

Als de muur glad is hangt de kast klemvast. Indien dat niet zo is kan je optioneel de derde langste bout gebruiken. Met ogehangen kast, boor met een M10 boor door het kleine gat onderaan de kast, verder een gat in de muur. Duw de M10 plug door het gat en draai de lange bout erin totdat vast. is het eenvoudiger (en minder zwaar) om te nestkast te plaatsen. 

ONDERHOUD

Het schoonmaken van de nestkast is iet nodig, omdat de vogels dat zelf doen. Mocht er om de een of andere reden toch een controle gewenst zijn, doe dat dan pas vanaf september. Vanaf dan zijn de kasten niet meer in gebruik tot aan de start van het volgende seizoen eind maart..

WIN-WIN SITUATIE

Gierzwaluwen zorgen in de regel niet tot overlast; de gevels waartegen de nestkasten hangen worden niet vies. Zij eten in de regel de muggen en vliegen weg, zodat je er minder last van hebt.

Je moet wel geduld hebben, het kan jaren duren voordat gierzwaluwen de nestkast vinden, maar in de tussentijd kan
de kast ook door andere soorten worden gebruikt. Daar er al enige gierzwaluwen in het centrum zijn is de kans wel groot dat ze de kast vinden. De ontdekking van de nestkast kan worden versneld door in het voorjaar het geluid van de gierzwaluw af te spelen. Als eenmaal één kast bezet is, is de kans groot dat ook andere nestkasten in de buurt snel door gierzwaluwen word

Met trap extentie tafel is het makkelijk verwerken,
aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.