Weidevogelbescherming, Kievit, Grutto en Scholekster, Steen- en Kerkuilen beheer, Mezen nestkasten, Gierzwaluw beheer, lezingen over vogels, vogelwerkgroep, VWGdeKulert, VWG de Kulert, Ossenbeemd, Milieu en natuurcentrum

Vrijwilligers krijgen rondrit in nieuwe Weidevogelexpress

Uit
Vogelwerkgroep de Kulert

Steven Radersma RTVNOORD

De Weidevogel Express in een weiland bij Tinallinge

De Weidevogel Express in een weiland bij Tinallinge© Steven Radersma/RTV Noord

Een opmerkelijke verschijning op het boerenland bij Tinallinge, afgelopen weekend. Daar reed de Weidevogel Express door de weilanden.

De Weidevogel Express is een kar met daarin banken, die wordt voortgetrokken door een oude trekker. Aan de binnen- en buitenkant zijn veel afbeeldingen van weidevogels aangebracht. De Weidevogel Express is van Collectief Groningen West, dat zich onder meer bezighoudt met de bescherming van bedreigde weidevogels als de grutto. 

Uitleg over weidevogels

De Weidevogel Express wordt gebruikt voor rondritten door een gebied waar boeren al veel doen om weidevogels te beschermen. Afgelopen weekend zat hij vol met nieuwe vrijwilligers die gaan helpen met het beschermen van weidevogels. Zij krijgen uitleg van Anne-Jan Staal van Collectief Groningen West, die ook de trekker bestuurt. 

‘Kijk, een zeearend!’, zegt Staal enthousiast, vlak nadat de Express tot stilstand is gekomen in een weiland. De circa tien vrijwilligers zien net als Staal dat de zeearend voor onrust zorgt onder de broedende grutto’s kieviten, tureluurs en andere vogels. ‘Ze hebben respect voor de zeearend’, zegt Staal. 

Boeren nemen maatregelen

De vrijwilligers in de kar gaan meehelpen om bedreigde weidevogels als de grutto te beschermen. Ze gaan nesten markeren zodat boeren rekening kunnen houden met pasgeboren kuikens. Die boeren krijgen een vergoeding om de vogels zoveel mogelijk kans te geven hun jongen groot te brengen. Ze bemesten minder en maaien later zodat de jongen vliegvlug kunnen worden. Het waterpeil op hun land is hoger, zodat wormen en ander voedsel hoger in de grond te vinden zijn en de vogels er makkelijker bij kunnen met hun snavels. 

Het is een vak apart om de nesten te vinden

Meile Tamminga – Vrijwilliger weidevogelbeheer

Wiebe Zorge, oud-wethouder van de gemeenten Winsum en De Marne, is een van de vrijwilligers die uitleg krijgt. ‘We leren vooral te kijken’, zegt hij. ‘Aan het gedrag van de vogels kan je zien of ze eieren en jongen hebben en waar het nest moet zijn. Die kun je dan markeren met een stokje, zodat de boer er omheen kan.’

Vrijwilligs bekijken de omgeving vanuit de Weidevogel Express

Vrijwilligs bekijken de omgeving vanuit de Weidevogel Express© Steven Radersma/RTV Noord

‘Het vinden van nesten valt me niet mee’

Ook Meile Tamminga uit Noordhorn heeft plaats genomen in de Weidevogel Express. ‘Het is hartstikke jammer dan het zo slecht gaat met de weidevogels’, zegt hij. ‘En als je dan iets kunt doen om ze te beschermen is dat mooi meegenomen.’ 

De gepensioneerde Tamminga is vaker te vinden met een verrekijker om zijn nek: ‘Ik heb mijn hele leven veel naar vogels gekeken’, zegt hij. ‘Dat deed ik om ze te leren herkennen en te inventariseren. Maar het zoeken van nesten is nieuw voor mij. Het valt mij niet mee. Je ziet de vogels wel in het weiland, maar waar ze dan hun nest verstopt hebben? Het is wel een vak apart om die te vinden, dat moet ik nog wel onder de knie krijgen.’

‘We hebben tot nu toe alleen maar positieve reacties op de Weidevogel Express’, zegt Staal. ‘Mensen vinden het leuk dat we ze echt meenemen door het boerenland, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe het er aan toe gaat. Vanaf de weg kun je niet zien wat er al gedaan wordt om weidevogels te beschermen.’ 

aadvanderpol

Reacties zijn gesloten.